6 Şubat'ta yaşanan, asrın büyük felaketlerinden biri olan ve on bir ilimizi aynı anda vuran Maraş merkezli depremi üç gün öncesinden tahmin eden, gök bilim haritasını inceleyerek olası deprem tahminlerini ortaya koyan “SSGEOS”araştırma enstitüsü geçen haftalarda Adana, Hatay, ve Orta Karadeniz için deprem uyarısında bulunmasına rağmen yerel ve genel iktidarın bu uyarıyı ciddiye aldığı konusunda halkların ciddi endişeleri var.
Bu uyarı dikkate alınması gereken, ciddiyetle üzerinde durulması ve acilen önlem alınması gereken bir uyarı mı? Tabi ki evet.
Daha önce ortaya koyduğu tahminler dikkate alınsaydı, asrın felaketi yaşanmadan üç gün önceki uyarısına kulak verilmiş olsaydı belki de binlerce insanımızı yitirmemiş, yüzlercesini kayıp listesinde yüz binlercesini de sakat çaresiz bırakmış olmazdık.
9 Ekim'de Pakistan'da 6.3 büyüklüğündeki depremi 6 gün öncesinden tahmin eden.
11 Haziran 2024'te Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde depremi iki gün öncesinden tahmin eden.
Güney Amerika ülkesi olan Ekvador'da 7.5 büyüklüğündeki deprem tahmini doğru çıkan.
Güney Amerika ülkesi Peru'da 7.1 büyüklüğünde depremi yine doğru tahmin eden “SSGEOS” Araştırma Enstitüsü'nün uyarısını ülkemizin yetkililerinin dikkate alması gerekir. Kaldı ki, deprem ülkesi olduğumuzu bütün bilim insanlarımız özelikle belirmekteyken.
Olası deprem gerçekleşirse ne olur?
Adana’da felaket olur, Hatay tamamen haritadan silinir.
Adana için henüz 6 Şubat depremin yaraları sarılmamışken, hasarlı binalar hayalet gibi şehir merkezlerinde öylece duruyorken, evleri yıkılan insanların perişan hallerine çözüm üreten tek bir proje dahi yokken, hazırlanmamışken, olası bir deprem ADANA için çok büyük bir yıkım olur.
Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin seçim zafer sarhoşluğu henüz devam etmekteyken, olası bir depremde;
—Toplanma merkezinden
—Dayanıklı yapıdan
—Yeterli çadır stoğundan
—Yaralılar için tedavi merkezlerinden
—Yeterli gıda stoğundan
—Temiz su, tuvalet, banyo ve temizlik malzemeleri temininden ve oluşacak kaosda kriz yönetme merkeziyle bilimsel yöntemler uygulanarak idare edecek yapının varlığı konusunda çalışmalar var mı ?
Maalesef hepsi için kocaman bir, HAYIR.
Depremde neler yapılabileceği hakında kocaman “HİÇi”le karşı karşıya olanların elinde çokça övünecekleri başka şeyler de var;
—Sinek çok
—Çöp çok
—Şehir kirli
—Hava sıcak
—Aş yok, iş yok, yiyecek ve ekmek yok. Dayanıklı konut yok. Bütün bu yoklardan içinde, sosyal belediyecilikten umudu olan da çok. Bekleyip göreceğiz….
Son bir not;
Türkiye’nin saygın deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür'ün aylardır gözyaşlarıyla Tunceli, Bingöl ve Erzincan'a yönelik deprem uyarısını dikkate alan var mı?
Kocaman bir “HAYIR”
Tedbir almayanların olası depremde yaşanacak kayıplarla ilgili, Allah’tandır, sözü ise Allah’a atılmış büyük iftiradan başka bir şey değildir.
sayın yazar elinize sağlık... adanada yol yok yol okullar açıkken sabah ve akşam 5 tıkanıyor otoban tıkanıyor otoban tıkanırmı ya ..rezil bir durum deprem olursa yol bulamayız yol . adananın mersin yönüne doğru sanayi büyüyor ama yol yok.. seyhanda yeşiloba tokiyi geçince kanal üstündeki yol bitiyor seçime aylar kala kanalın üstünde yol çalışması başladı seçim bitti yol çalışması da bitti seçim vaatleri nerde anlamadık hala hüseyin sözlünün başlayıp zeydanın bitiremediği projeler var hani yeni 8 alt geçit hani yeni metro hani t.özal tranvayı hani yeni hayvan pazarı daha neler neler sanki hepsi hayal gibi... anlayacağınız bir seçim daha hayal sattılar sanki