Adana’da iyi tarım alanı 695 bin dekara ulaştı
İyi tarım uygulamasına geçen çiftçilere dekara 20 ile 150 lira arasında destek veriliyor.
Yayınlanma :
15.09.2021 09:45
Güncelleme :
15.09.2021 09:45


ADANA(GÜNAYDIN)
Adana'da iyi tarım uygulaması yapılan alanlar geçen yıla göre 100 bin dönümün üzerinde genişleyerek 695 bin dekara ulaştı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, iyi tarım uygulamalarının, üretimde kullanılan gübre ve ilaçların ruhsatlı, belirlenen dozda ve tarihte kullanılması, sertifikalı tohum ve fidan tercih edilmesi, toprak ve üründeki kalıntıların analizinin yapılması, kullanılan ilaç ve gübrelerin poşet ve ambalajlarının dahi saklanıp geri dönüşüme teslim edilmesi, ilaç kullanımı sonrası bitkinin ilacı attıktan sonra hasat edilmesi, sulamada kapalı sistemler kullanılarak toprağın çoraklaşmasının önlenmesi gibi unsurları barındırdığını ve tüm bunların denetlenmesini kapsadığını belirtti.
İyi tarım uygulamalarının AB Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyum gösterdiğini ifade eden Tekin, ürünleri iç ve dış pazarda tercih edilen bu uygulamaların çiftçiler arasında yaygınlaşması için Bakanlığın da destek verdiğini vurguladı.
Tekin, uygulamaya Çukurova çiftçisinin ilgisinin her geçen gün arttığını kaydederek şunları söyledi; "Bakanlığımız, iyi tarım uygulamasına geçen çiftçilerimize tarımsal destekler veriyor. Bu destek, dekara 20 ile 150 lira arasında değişiyor, çitçilerimizin diğer desteklerle dekar başına almış oldukları destek miktarı oldukça artıyor. Bu uygulama sayesinde hem Avrupa hem dünyanın çeşitli ülkelerine yapılan ihracatımız başarılı bir çizgi seyrediyor. Özellikle AB'nin gündeme getirdiği Yeşil Mutabakat'ın da aslında temelini iyi tarım uygulamaları oluşturmaktadır. İyi tarım sayesinde de bizim ihracatımızın sürekliliği devam edecektir".
Adana'da en fazla iyi tarım uygulamalarının yapıldığı ürünlerin başında narenciyenin geldiğini, bunu örtü altı sebze ve meyve üretiminin takip ettiğini ifade eden Tekin, şöyle devam etti;
"Adana'da şu anda 695 bin dönüm alanda iyi tarım uygulamaları yapılıyor. İyi tarımda ilk hedefimiz bu yıl 1 milyon dekarda bu uygulamanın yapılmasını sağlamak. Önümüzdeki yıllarda iyi tarım uygulaması yapılan alanları 3 milyon dekara çıkarmak istiyoruz. Bazı alanlar ve ürünler bu uygulama kapsamında değerlendirilmiyor ama alanları büyüterek bu hedeflediğimiz noktaya geleceğimize inanıyoruz. Çiftçilerime çağrımız bu 695 bin dekar alanın daha üst seviyelere çıkarılması. Ekiplerimiz sahada sürekli eğitim ve yayım çalışmaları yapıyorlar. Biz, iyi tarıma geçen çiftçilerimize elimizden geldiğince yardımcı olup, onların tüm işlerini kolaylaştırarak hızlı bir şekilde bu uygulamaya geçmesini sağlıyoruz".
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: