Bakanlık ölümcül balıklar için harekete geçti
Yayınlanma :
02.12.2020 14:53
Güncelleme :
02.12.2020 14:53


SORU ÖNERGESİ SUNMUŞTU
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle 18 Kasım'da Meclis'e soru önergesi sunan Ayhan Barut, "Akdeniz ve Ege kıyılarımızda son yıllarda yoğun bir şekilde görülmeye başlanan ve zehrinin siyanürden bin 200, morfinden 3 bin kat daha etkili olduğu söylenen balon balıkları herkesi tedirgin ediyor. Halk sağlığını tehdit ettiği gibi balıkçıların ağlarına ve oltalarına da zarar veriyor" dedi.
TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Hint Okyanusu kökenli olan balon balıklarının Süveyş Kanalı aracılığıyla Akdeniz'e gelerek buradan yayıldığına dikkat çeken Barut şunları kaydetti:
"Bu balığın Türkiye'de ticari avlanması ve kıyıya çıkarılması yasak. Oltayla avlananlar bu balığı yakalayabiliyor ama öldürücü etkide zehirli olduğu için tüketilmemesi gerekiyor. Amatör balıkçılar tarafından yakalanan bu ölümcül zehirli balıklar insanların yanı sıra kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar için de risk teşkil ediyor. Balon balıklarının derisinde, kas yapısında, iç organlarında, karaciğerlerinde, üreme organlarında tetrodotoksin (TTX) denilen zehir bulunuyor. Söz konusu zehirin, kanser tedavisinde kullanımı, ağrı kesici ve bağımlılık tedavisinde kullanımına yönelik bilimsel araştırmaların olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 1 yıl önce yapılan III. Tarım ve Orman Şurası'nın açılışında basın mensuplarıyla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, 'Balon balığı için Kanada'nın kanser ilacı yapımına dair talebi söz konusu. 5 bin tona kadar bir talep var. Balon balığı zehir saçmayacak, balon balığı ilaç olacak diyoruz' dedi. Ancak aradan geçen bir yıllık zaman zarfında bu uygulamaya dair hiçbir yeni açıklama yapılmadı."
SORULAR HALA YANIT BEKLİYOR
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt aranmıştı:
"1- Balon balıklarının Kanada'ya ihracı uygulaması ne durumdadır/ hangi aşamadadır?
2- Hangi balon balığı türlerinin ihraç edilmesi planlanmaktadır?
3- Balon balıkları Kanada'ya ihraç edilirse hangi ilaçların hammaddesi olarak kullanılacaktır?
4- Kanada'daki ilaç firmasının ismi nedir? Ürettiği/üreteceği ilaçların kullanılabilirliğine dair yetkili kuruluşlardan gerekli onayları var mıdır?
5- Balon balığı zehri (Tetrodotoksin/TTX) içeren bu ilaçların modern tıpta kullanımı var mıdır?
6- Temmuz ayında Antalya'da bir vatandaşımız Benekli balon balığı (L. sceleratus) tüketerek hayatını kaybetmiştir. Bu uygulamanın yeni zehirlenme vakalarının önüne geçebileceği düşünülüyor mu?"
‘5 MİLYON LİRALIK AVCILIK DESTEĞİ VERİLECEK’
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un ölümcül balıklarla ilgili soru önergesi üzerine harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, balon balıklarının avlanması için destekleme kararı bugün Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre Akdeniz ve Ege kıyılarında toplam 1 milyon balığı için kuyruk başına 5 lira olmak üzere 5 milyon liralık avcılık desteği verilecek. Bakanlığın destekleme kararını değerlendiren Ayhan Barut, "Denizlerimizin bu zehirli balıklardan temizlenmesi adına açıklanan destek önemli ama sadece tek bir tür için ve 1 milyon adetle sınırlı 5 liralık destek yetersizdir. Çünkü denizlerimizde bu balığın 4 ayrı türü görülüyor ama bakanlık sadece tek bir tür için destek verecek. Hani bu balıklar ilaç yapımı için Kanada'ya ihraç edilecekti? Bakanlık bu konuda açıklama yapmamakta kararlı görünüyor. Bu balıkların sadece kuyruklarının toplanması yani eti ve iç organlarının alınmaması bu tezi doğruluyor. Çünkü ölümcül zehir en fazla balon balıklarının iç organlarında bulunuyor" diye konuştu
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: