Gürer, “Tarımsal kuraklık halen bazı bölgelerde ciddi risk” dedi
“Su yönetimi şart”
Yayınlanma :
28.04.2021 10:29
Güncelleme :
28.04.2021 10:29


15 yıl içinde ülkemizde su kaynaklarının azalacağı yönünde uyarılarda bulunduğunu belirten Gürer, “Uzmanların yıllar önce yaptığı uyarılar, ne yazık ki diğer önemli konularda olduğu gibi AKP iktidarının bir kulağından girip diğer kulağından çıktı. 2020 yılında tarımsal kuraklık yaşandı. Toprak Mahsulleri Ofisi, “Fenolojik Değerlendirme- Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi” raporuna göre yalnız Kasım 2020’de yağışlar normalin yüzde 49 altında gerçekleşmiş ve bu bazı bölgelere daha yüksek oranda yansıması oldu. Ülkemizin verimli sayılacak alanlarında kuraklığın etkisi üretimi de etkileyecek.” diye konuştu.
GÖLLER KURUYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle İç Anadolu’da sulama suyunun yeraltı su kaynaklarından elektrik enerjisi ile çıkarılarak sulama yapıldığını, bunun çiftçi için yüksek maliyete neden olduğunu belirtip yer altı sularında da her yıl en az 6 cm’lik bir çekilmenin meydana geldiğini ve bu süreçte 20-30 metreden çıkan suyun yer yer 200-300 metreye indiğini ifade etti. Gürer, özellikle KOP bölgesinde yeraltı su çekilmeleri nedeniyle obruklar oluştuğuna vurgu yaptı. Ayrıca salma sulamadan da hızlıca vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.
ÜRETİCİNİN KURAKLIK NEDENİYLE UĞRADIĞI ZARAR KARŞILANMALI
CHP’li Gürer, “Kuraklık nedeni ile üreticinin yaşayacağı zararın TARSİM tarafından karşılanacağı açıklanıp çiftçi her koşulda ekime yönlendirmelidir. Kuraklığın etkisini azaltıcı önlemler geliştirmeli ve yer üstü kaynak suları doğru kullanılmalıdır. Fırat suyu Karacasu kolunun Kızılırmak üzerinden iç Anadolu’ya getirilmesi gibi önemli projeler ele alınmalıdır. Baraj, gölet yapımının yanında tarımsal sulama kapalı dağıtım sistemleri, damlama ve yağmurlama ile yapılır noktaya gelmelidir. Su yaşamdır ve tüm canlılar için zorunlu bir gereksinimdir” diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: