İncefikir: Tarım ihracatı 2, ithalatı da 4 kat arttı
Yayınlanma :
12.01.2020 08:56
Güncelleme :
12.01.2020 08:56


2002 ile 2018 yılları arasındaki 16 yılda 3 milyon 379 bin hektar tarım arazisinin amaç dışı kullanımı ile tarım dışına çıkarıldığına dikkat çeken incefikir, Kaybedilen 3 milyon 379 bin hektar tarım arazisinin yaklaşık 2,5 milyon hektarının tarla bitkilerine ait olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
“2002 yılında tarım ihracatı ve ithalatı arasındaki fark neredeyse yok denecek düzeyde iken giderek ithalat lehine açılmıştır. TUİK verilerine göre, 2002 yılında yaklaşık 1,7 milyar dolar olan tarım ihracatı 2019 yılında 4,8 milyar dolara çıkarken, ithalatı ise yaklaşık 1,7 milyar dolardan 8,6 milyar dolara çıkmıştır. Yani tarım ihracatı 2 kat artarken ithalatı 4 kat artmıştır.” Stratejik bir ürün olan buğdayda üretim azalırken ithalatın her yıl artış gösterdiğini belirten İncefikir, bu olumsuz durumun en önemli iki gerekçesinin girdi maliyetlerinin artışı ve sulanamayan alanlar olduğuna dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Girdi fiyatları ürün fiyatlarına göre daha yüksek oranlarda artmıştır. Bunun sonucunda 1 kg buğday ile 2003 yılında 0,24 lt mazot, 1,05 kg gübre alınırken 2018 yılında 0,17 lt mazot, 0,60 kg gübre alınabilmiştir. Benzer bir durum mısır, pamuk gibi birçok üründe görülmektedir. Sulamanın tarımsal verimliği artırdığı bilinen bir gerçekliktir. Ancak Türkiye’deki toplam tarım alanlarının %68.6'sı, ekili tahıl ve diğer bitkisel ürün alanlarının %65.3'ü sulanmıyor. Türkiye’deki tarım alanlarının %71’ini tahılların oluşturduğu göz önüne alındığında bu ciddi bir sorundur.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: