‘İthalatçılar değil, yerli üreticiler desteklensin’
Korkut, üreticiden tüketiciye sütün fiyatının üç katına çıkarak ulaştığını söyledi
Yayınlanma :
01.06.2022 11:48
Güncelleme :
01.06.2022 11:48


Ana olmazsa dana olmaz ilkesi ile hareket etmek gerekirken doğurgan hayvanlarımızı kesime göndermeye başladığımıza dikkat çeken Korkut açıklamasında şöyle dedi:
“Süt Endüstrisi Kurumunu (SEK), Et ve Balık Kurumunu (EBK) ve daha nice Kamu İktisadi Teşebbüsünü özelleştirenler bugün içinde bulunduğumuz durumun sorumlusudurlar. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi piyasanın insafını terk edenlerin ülkeyi getirdiği nokta ortadadır. Yurtdışından hayvan ithal edilmeden ülkemizde et üretilemez oldu. Çiftçiler maliyetlere dayanamayıp ineklerini bile kesime gönderdiler. Yeterli sayıda ve kalitede hayvana sahip olunamayan yerde sütte olmaz.”
İTHALATÇILAR DEĞİL, YERLİ ÜRETİCİLER DESTEKLENMELİ
TUİK verilerine göre 2020-2021 yıllarında canlı hayvan varlığımız artmış gibi görünse de süt üretimimizin azaldığını söyleyen Korkut konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de 2020 yılında 23,5 milyon ton süt üretilirken, 2021 yılında yaklaşık %1,3 azalarak 23,2 milyon ton düzeyine gerilemiştir. Aynı dönemde ise Türkiye nüfusu yaklaşık %1,3 oranında artmıştır. Artan talebe karşılık azalan süt arzı endişe yaratmaktadır.
Bu veriler ışığında günümüzde Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başına düşen süt tüketimi ortalama 100 litreyi aşarken, ülkemizde yaklaşık 27 litre civarında. Bu üretim maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu, aracılar nedeniyle tüketici fiyatlarının her geçen gün yükseldiği ülkemizde, bu miktarı yükseltmemiz pek olası görünmemektedir. İthal hayvanlar ile et ve süt piyasasında günü kurtarmaya çalışanlar sorunları sadece ertelemektedirler.
Bizler bu ülkenin Ziraat Mühendisleri olarak bir kez daha vurguluyoruz ki, özellikle hayvancılık sektöründeki bu yanlış politikalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Aracılar azaltılmalı, kamu kuruluşları yeniden hayata geçirilmeli ve ithalatcılar değil, yerli üreticiler desteklenmelidir.”
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: