Konak sohbetleri devam ediyor
Yayınlanma :
19.01.2022 09:30
Güncelleme :
19.01.2022 09:30


Çukurova ÜniversitesiTürkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi konferanslarının konuğu, Çağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şirvan Kalsın ile Çukurova Üniversitesi Abdi Sütcü Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şule Sultan Menziletoğlu Yıldız oldu.
Doç. Dr. Şirvan Kalsın, “Türk Dil ve Kültür Tarihinde Siyasetnameler” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla bir araya geldi.Doç. Dr. Kalsın Aristo’nun siyaseti “insanların kendi hayatlarını iyileştirmek ve iyi bir toplum yaratma için giriştikleri faaliyetler” şeklinde tanımladığını ve siyaseti en üstün bilim olarak değerlendirdiğini söyledi.Doç. Dr. Kalsın, siyasetnamenin “devlet yönetimiyle, hükümdarlarla ilgili eser” olduğunu dile getirerek siyasetin bir anlamının da “suçluyu şeriat kurallarına göre cezalandırmak” olduğunu söyledi.
Kan Bağışının Önemi
Prof. Dr. Şule Menziletoğlu Yıldız da, “Kan Bağışının Önemi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Kanın, kaynağı insan olan ve elde edilmesi için başka alternatifi olmayan bir ürün olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Menziletoğlu Yıldız, kimlerin kan bağışçısı olabileceğinden ve hangi şartları taşıması gerektiğinden bahsetti. Kan bağışı yapabilmek için 50 kg’nin üzerinde olunması gerektiğini belirten konuşmacı, 18-65 yaş arası sağlıklı her bireyin kan bağışı yapabileceğini söyledi. Kadınların 120 gün, erkeklerin ise 90 gün arayla kan bağışlayabileceklerini belirten Prof. Dr. Menziletoğlu Yıldız, yılda 3-4 kez kan bağışı olabileceğini dile getirdi. Kan bağışladıktan sonra uyulması gereken kurallardan da söz eden Prof. Dr. Menziletoğlu Yıldız, bu işlemden sonra bol sıvı tüketilmesi gerektiğini, ilk 4 saat aşırı sıcak ortamlardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.
Söyleşiler, Merkez Müdürü Prof. Dr. A. Deniz Abik tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edilmesiyle sona erdi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: