Acıbadem Adana Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emre Bozkırlı, obezitenin başta; diyabet, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik ve bunların sonucunda yükselen kalp krizi oranı ve inme gibi kalp-damar hastalıklarına yol açabildiğini söyledi.
Doç. Dr. Emre Bozkırlı obeziteye karşı uyarı ve önerilerde bulundu. Obezitenin genetik, metabolik, çevresel ve davranışsal faktörlerin etkileşimleri sonucu ortaya çıkan ve yaşam kalitesini düşüren birçok ek hastalığa neden olabilen kronik bir rahatsızlık olarak kabul edildiğini, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yaygın ve yetişkinlerin yanı sıra çocukları da tehdit ettiğini ifade etti.
Doç. Dr. Emre Bozkırlı, Türkiye’de 2013 yılında yayınlanan bir çalışmanın erişkinlerde obezitenin 12 yıllık bir dönemde yaklaşık olarak yüzde 70 oranında arttığını ortaya koyduğunu söyleyerek, “Yine aynı çalışmanın sonuçlarına göre Türkiye genelinde erişkinlerin yüzde 72’den fazlasının 'fazla kilolu', yüzde 36’sının da obez olduğu görülüyor. Obezite başta; diyabet, hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik ve bunların sonucunda yükselen kalp krizi oranı ve inme gibi kalp-damar hastalıklarına yol açabiliyor. Obeziteden muzdarip hastaların yakındığı sorunlar bunlarla da bitmiyor. Obez hastalar ayrıca karaciğer yağlanması, akciğer hastalıklarına bağlı solunum güçlüğü, uykuda nefesin durması ve horlama ile karakterize uyku apnesi sendromu, depresyon ve kaygı bozuklukları, diz eklemlerinde kireçlenme ve ortopedik rahatsızlıklar, adet dönemi bozuklukları, çocuk sahibi olmakta güçlük ve safra kesesinde taş gibi birçok ciddi hastalıkla da karşı karşıya kalabiliyorlar. Kanser de obeziteye bağlı olarak görülme sıklığı artan hastalıklar arasında. Yapılan çalışmalar vücutta yağ dokusunun artışının başta meme ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere birçok kanser türü ile de ilişkili olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.
Türkiye’de her üç kişiden biri obez
Yayınlanma :
14.12.2018 16:37
Güncelleme :
14.12.2018 16:37