‘Türkiye’de işletmelerin yüzde 99.8’ini KOBİ’ler oluşturuyor’
TÜRKONFED, UNDP ve Visa, 27 bankanın da desteğiyle KOBİ’lerin mevcut kapasitelerini artırmak için kolları sıvadı ve ilk toplantısını Adana’da gerçekleştirdi
Yayınlanma :
22.04.2019 09:38
Güncelleme :
22.04.2019 09:38


ADANA (GÜNAYDIN) – Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Visa Türkiye işbirliğinde 27 bankanın da desteğiyle Türkiye ekonomisinin omurgasını oluşturan, yerel kalkınma ve küresel rekabetçiliğin kilit aktörleri KOBİ’lerin, mevcut kapasitelerini artırmak ve yaşam döngülerini sürdürülebilir kılmak amacıyla “İşimi Yönetebiliyorum” projesini hayata geçiriyor. Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) ev sahipliğinde ilk eğitim toplantısı Adana HiltonSA Otel’de gerçekleşti.
Projenin amacını ve kapsamını anlatan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve ÇUKUROVA SİFED ile Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, konuşmasının başında Türkiye genelinde göreve gelen belediye başkanlara başarılar dilerken, başkanların katılımcı, kapsayıcı bir anlayışla uzlaşma kültürü içerisinde yapısal ve ekonomik reformları hayata geçirerek kentlere ve ülkemize katma değer yaratması gerektiğine olan inancını paylaştı.
Türkiye’yi dünya ekonomi arenasında ön plana çıkarmayı amaçlayan bu uğurda büyük özveri gösteren TÜRKONFED’in projenin bölge ekonomisine ve yerel kalkınmaya önemli faydalar getireceğine inandığını belirten Sönmez, “Ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve küresel rekabetçilik gücü artışında yerelin dinamiklerini, işletmeler ve özelde KOBİ’lerimiz üzerinden gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu ana hedef doğrultusunda da gerek TÜRKONFED gerekse de Çukurova SİFED olarak KOBİ’lerimizin kapasitelerini artıracak, yüksek teknoloji kullanımı ile yüksek katma değerli ihracat gerçekleştirecek, nitelikli insana sahip, teknolojik bilgi ve beceri ile yetkinliklerinin artırılması amacıyla kapsayıcı işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. Çünkü bölgemizin bu kapsayıcı ve katılımcı işbirliklerine çok ihtiyacı var” dedi.
Adana-Mersin hattının olduğu Çukurova’nın ülkemizin tarım ve depolama başta olmak üzere lojistik-liman işletmeciliği ile enerji üssü konumuyla ekonomik aktivitenin yoğun olduğu bir bölge olduğuna işaret eden Sönmez, özellikle Adana sanayisinin geçmişten bugüne ülkemizin ekonomik büyümesine önemli katkılarıyla bilindiğini söyledi.
“KOBİLERİN DİRENCİ ARTMALI”
Günümüzde sürdürülebilir kalkınmanın yerelden başladığını ve kentlerin marka gücüyle, ülkelerinin rekabetçiliğine katkı yaptığı gerçeğini göz ardı etmeden hareket etme zorunluluğu doğduğunu dile getiren Sönmez, “Bu gerçekten hareketle öncelikle özel sektörün yetkinliğini, günümüz dijitalleşen dünyasına hazırlamak zorundayız. Ekonomimizin en kırılgan yapıları olan KOBİ’lerin direncini artırmak hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük önem taşıyor. Bunu gerçekleştirmenin yolu da KOBİ’lerimizin öncelikle işini yönetebilmesini sağlamaktan geçiyor. Kriz öncesinde, anında ve sonrasında; finansal okuryazarlıktan ihracata uzanan değer zincirinde proje ile işletmelerimize, stratejik yol haritası çizme yeteneği kazandırmak istiyoruz” dedi.
TÜRKONFED Başkan Yardımcısı Süleyman Sönmez, önümüzdeki günlerde Adana’da geniş katılımlı eğitim çalışmalarıyla başlayacak “İşimi Yönetebiliyorum” projesinin Çukurova ve Türkiye için hayırlı sonuçlar doğuracağına inandığını ve Türkiye’nin çeşitli illerinde toplantı serilerinin süreceğini sözlerine ekledi.
SEYMEN: BU MODELLERLE DEVAM ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL
CNN Türk Ekonomi Editörü Cem Seymen ise, dünyanın değişim sürecinde olduğunu söyledi. Seymen Türkiye'nin zor bir ekonomik süreçten geçtiğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı; "Zor bir ekonomide yaşıyoruz. Bakın dolar 6 liraya dayandı. Bu modelde bir yanlışlık olduğunu gösteriyor. Üretim modeli değişiyor. Şu anda yaptığımız şey şu; Dışarıda ithalat yapıyoruz, dışarıdan ithalat yaptığımız ham maddeyle ara malını başka bir şeye dönüştürüyoruz uzak malı alıp Avrupa'ya satıyoruz. Bu kadar acayip dönüşümüm olduğu her şeyin başkalaştığı bir dünyada bu modellerle devam etmemiz mümkün değil"
Cem Seymen; "Binlerce yıldır tarım yapılan tek ülkeyiz"
Bir tarım ülkesi olarak sistemsel bir değişikliğin şart olduğunu ifade eden Seymen, üretim ve ekonomik gelişim için tarıma yönelmenin gerekliliğini savundu. Gelişim için en önemli iki kaynağın ülkemizde bulunduğunu belirten Cem Seymen, "En önemli şeyimiz var tarım, en önemli şeyimiz var gençlik... Binlerce yıldır tarım yapılan tek ülkeyiz. Ve biz tarımı katma değerli üretme dönüştüremedik. Çiftçiyi para kazanır hale getiremedik. Gençler tarımda tutamadık. Şu anda hemen teknoloji üretemeyeceğimize göre, petrolümüz olmadığına göre doğal gaz rezervlerimiz bulunmadığına göre şu anda Merkez Bankamızdaki para sürekli eridiğine göre üretmeliyiz" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: