YUMURTAYI ÇİĞ TÜKETENLER DİKKAT!
Yayınlanma :
08.06.2021 09:55
Güncelleme :
08.06.2021 09:55


Biotin, B7 ya da H vitamini olarak da biliniyor. İnce bağırsak bakterileri tarafından da salgılanan bu vitaminin suda çözünebilir olduğunu belirten Pakize Gizem Akgül, “Biotin, vücudumuz için çok önemli enzim aktivitelerinde rol oynar. Bu vitaminin protein sentezindeki ve keratin üretimindeki işlevi, sağlıklı tırnak ve saç büyümesine katkısı sağlar. Bu konuda yapılan 18 araştırmanın sonuçlarının derlendiği bir makaleye göre de biotin eksikliği olan kişilere bu vitamin verildiğinde tırnaklar ve saçlar uzuyor. Biotin eksikliği ise demir metabolizmasında bozulmaya yol açıyor” diyor.
Biotin, gıdalarda buluna bir vitamin. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenildiğinde eksikliği görülmüyor. Ancak kimi beslenme alışkanlıkları ve bazı ilaçlar nedeniyle biotin alımı ve işlenmesinde sorun olabiliyor. Çiğ yumurtada bulunan avidin proteininin biotinin vücutta kullanımını engellediğine işaret eden Pakize Gizem Akgül, “Yumurtayı pişirerek tüketmek, vücudumuz için en sağlıklı yöntemdir. Sürekli çiğ yumurta tüketen kişilerde biotin yetersizliği görülebilir. Saç dökülmesi, deri yaraları görülebilir’” diye bilgi veriyor. Yetişkinlerin günlük biotin tüketimi ihtiyacının 30 mikrogram olduğunu kaydeden Pakize Gizem Akgül, karaciğer, yumurta sarısı, soya unu, etler ve mayanın en güçlü biotin kaynakları olduğunu belirtiyor. Bu besinlerin yanı sıra parlak ve güzel bir cilt için süt ve süt ürünleri ile, domates, mantar, çiğ badem, karnabahar, greyfurt ve kuru baklagiller gibi ürünleri sofralardan eksik etmemek gerektiğini kaydeden Pakize Gizem Akgül, şöyle devam ediyor:
“Sağlıklı bağırsak florası demek sağlıklı bir cildin anahtarı olabilir, bağırsak floranızı besleyin, probiyotik içeriği zengin kefir, probiyotikle zenginleştirilmiş ürünlere günlük beslenmenizde mutlaka yer verin. Mutluluğunuzu etkileyen pek çok hormon da bağırsaklarda salgılanıyor. Yani sağlıklı bağırsak, mutlu hayat, parlayan cilt, saçlar ve tırnaklar anlamına geliyor.”
Günlük ihtiyacı kolay karşılanan bir vitamin olmasına karşın uzun süreli antibiyotik kullanımını bağırsak florasını bozduğu için biotin sentezinin de olumsuz etkilenmesine neden olabildiğini kaydeden Pakize Gizem Akgül, “Ayrıca epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da biotinin sentezlenmesini etkilediği için yetersizlik yapabiliyor” diyor.
Hamilelik döneminde ve siroz hastalığında biotin ihtiyacının arttığını ifade eden Pakize Gizem Akgül, “Dikkat etmesi gereken bir grubu da diyabet hastaları oluşturuyor. Çünkü biotin, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olan bir vitamin. Çünkü biotin, yağ asitleri sentezinin metabolizmasına katılarak glikoz kullanımını olumlu etkiler ve kan şekerinin düşmesine yardımcı olarak kan şekerini dengeleyebilir” diyerek sözlerini tamamlıyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: