‘Marketlerden alınan kurban kolileri kurban yerine geçmez’
Kasaplar Odası Başkanı Yağmur, Kurban keseceklere uyarılarda bulundu. Kurban ile ilgili bilinmesi gerekenleri Adana Günaydın’a anlattı
Yayınlanma :
29.07.2019 09:23
Güncelleme :
29.07.2019 09:23


ADANA(GÜNAYDIN)-Adana Kasaplar Tavuk Balık Eti Şarkütericiler Odası Başkanı Murat Saruhan Yağmur, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi , kurban ile ilgili bilinmesi gerekenler hakkında bilgi verdi, kurban keseceklere uyarılarda bulundu. Yağmur, marketlerden alınan kurban kolilerinin kurban ibadeti yerine geçmediğini, büyükbaş hayvanlarda hisse sayısının 7’den fazla olamayacağını belirtti. Bazı marketlerin internet sitelerinden paylaştıkları fetvalarla vatandaşları yanılttıklarını ve ibadetlerinin geçersiz olmasına neden olduklarını söyledi.
Kurban olarak marketlerden kilo garantili ve hissedarları belirli olmayan kurbanlıkların sadece et olarak yansıdığını, sevabının ise olmadığına dikkat çeken Adana Kasaplar Tavuk Balık Eti Şarkütericiler Odası Başkanı Murat Saruhan Yağmur, “Kurban bir ibadettir. Kurbanda büyükbaş kurbana en fazla 7 kişi hissedar olabilir ve her bir hissedarın Müslüman olması gerekir ve hissedarların önceden bilinmesi gerekir. Ama marketlerden kesilmiş olarak alınan etlerin hissedarları ve sayısı belli değildir. Adana Kasaplar Odası olarak bu bilgiyi vatandaşlarımıza vermek bizim görevimiz” dedi.
“Büyük marketlerde satılan kurban kolilerinin ibadet yerine geçip geçmediğini Diyanet İşleri Başkanlığı Fetva hattına sorduk” diyen Yağmur, şunları söyledi:
“Müslümanların, bu marketlerin kurban organizasyonlarına katılarak Kuran’da açıkça emredilen kurban ibadetinin yerine getirilip getirilemeyeceğini Din İşleri Yüksek Kurulu şöyle açıkladı: Aşağıda belirtilen 4 maddenin her biri kendi başına marketlerden alınan kurban kolilerinin ibadet yerine geçmediğini göstermektedir.
1. Ortakların hepsinin Müslüman olma ve Allah rızası için kurban kesme niyetinde olma şartı.
Büyükbaş hayvanlar bir kişiden yedi kişiye kadar ortak olarak kurban edilebilir. Bu ortakların hepsi Müslüman olup, her birinin, Allah rızası için kesilen kurbanlık hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir.
Marketlerin düzenlediği kurban organizasyonlarında kimlerle ortaklık yaptığınızı bilmiyorsunuz. Marketlerin müşteri hizmetlerindeki temsilciler de sizin hangi hayvana kimlerle ortak olduğunuzu bilmediklerini söylüyorlar. Marketler bu işi “Ucuz et ve ödeme kolaylığı” sloganı ile öne çıkardığı için bu amaçla et almak isteyen birisi de sizin hayvanınıza ortak olabilir. Bu kişiler gayrimüslim de olabilirler. Çünkü kurban alım işlemi herkese açık. Ortakların hepsinin Müslüman olması ve niyetlerinin ibadet olma şartı yerine getirilmediği için büyük marketlerden kurban kesmek ibadet yerine geçmez.
2. Hisselerin yedide birden az olmama şartı.
Her bir büyükbaş hayvana ortak olan kişilerin adına kesilen kurbanların hisseleri, yedide birden daha az olarak belirlenmemelidir. Mesela sekizde bir hisse ile büyükbaşa girilemez.
Marketlerin kurban kolilerinde kilo garantisi veriyorlar. Yani ortak olduğunuz hayvan diğerlerine göre daha ağır veya daha hafif olsa da fark etmez. Sizin alacağınız et miktarı belli. Hayvanın ağır olması durumunda, garanti edilen et miktarından sonra ortada kalan et, garanti edilen ağırlığın altında olan başka hayvan sahiplerinin kolilerine dağıtılıyor. Yani siz hayvanın yedide bir hissesinden daha az et almış oluyorsunuz. Sizin adınıza kesildiği iddia edilen hayvan ortalamanın üzerinde bir et verdiği için 7’ye değil 8’e bölünüyor. Bu ise ibadetinizin geçersiz olmasına neden oluyor.
Ortak olduğu hayvanın hissesi, garanti edilen ağırlığın altında olan kurban kolilerinde ise en az iki farklı hayvana ait et bulunuyor. Çünkü eksik olan ağırlık, eti fazla çıkan hayvanların parçalarından tamamlanıyor. Böylece eti başka hayvandan, ciğeri başka hayvandan, sakatatı başka hayvandan oluşan koliler meydana gelmektedir. Kurban kolisinde en az 2 çeşit hayvanın eti ile karşılaşan binlerce kişinin şikayetini internetteki şikayet sitelerinden görebilirsiniz. Ayrıca paketlemelerdeki yanlışlıklardan dolayı kolisinden sadece sakatat, sadece et veya sadece ciğer çıkan bir çok kişi olmuştur.
3. Hayvanların hisseleri belirlenmeden kesilmemesi şartı.
Vekâletle kurban kesen kuruluşların daha önce satın aldıkları hayvanları, hissedarlarını belirlemeden topluca kesmeleri caiz değildir.
Marketlerden aldığınız kurban kolilerinin içindeki etlerin hangi hayvana ait olduğunu bilmiyorsunuz. Kurban kesim yerine gidip hayvanınızın kesilmesini izleyemiyorsunuz. Kurbanınızın hangi kesim hanede saat kaçta kesildiğini çoğu market söyleyemiyor. Böyle bir durumun olması başlı başına ibadetinizi zedeleyen bir durumdur.
4. Hayvanın tüm etleri hayvan sahibine ulaştırılmalı.
İlgili kuruluşlar, vekâletlerini aldıkları kişiler adına kesecekleri hayvanların tüm etlerini hissedarlara ulaştırmalı, bunların bir kısmını et reyonlarında satmamaları veya belirlenen kilo üzerindeki et miktarlarını bir araya getirerek yeni bir hisse oluşturmamalıdırlar.
Fazla etlerin sahiplerine verilmesi gerekmesine rağmen marketler standart bir ağırlık belirleyip kurban satışı yapmaktadırlar. Fazla gelen etlerle yeni bir kurban kolisi yapılmakta ve bu koli sanki bir hayvana aitmiş gibi bir hisse olarak satılmaktadır. Bu yöntem ile 1 büyükbaş hayvan 8-9 hisseye sahip olmaktadır. Bu ise kurban ibadetinizin geçersiz olmasına neden olur. Oysaki bir kurban en fazla 7’ye bölünebilir.”
“Etleriniz Diğer Hayvanların Etleri ile Karışabilir”
Yağmur, bir büyük marketin yaptığı yanlışlığa da dikkat çekti. Yağmur, “Bir marketin kurban satış sitesinde kesilen tüm hayvanların etlerinin tek bir yerde toplandığı ve karışık bir şekilde kolilendiği yazmaktadır. Bu kesinlikle ibadete aykırı bir durumdur. Hayvana ait tüm etlerin hisse sahiplerine eksiksiz bir şekilde ulaştırılması zorunlu bir kuraldır. Marketin yaptığı açıklama şöyle: (Kesilen kurbanların bir noktaya toplanıp, kemiklerinin ayrıştırılması ve burada kemiksiz hale getirilmesinden dolayı hisse sahibinin kurbanı diğer hisse sahiplerinin kurbanı ile ayrım sırasında karışabilmektedir. Karışmadan dolayı oluşabilecek bir kurban etinin başka bir kişiye gitmesinde sakınca olmadığı ve bu konuda kurban hisse sahibinin kendi kurban etinden feragat edeceği kurbanın sahibi tarafından kabul edilmiştir. Marketimiz, her halükarda kurban sahibine küçükbaş hayvanda minimum 14kg kemikli ve büyükbaş hayvanda minimum 18 kg kemiksiz kurban etini eksiksiz olarak teslim etmeyi taahhüt eder.)
Artan Etler Market Reyonlarında Satılıyor
Yağmur, kurban kesimini, bu işi doğru yapan yerlerden yaptığınızda her bir kurbana 7 ortak belirlenip ismi yazıldığını, 7 kişi tamamlanınca kurbanın kesildiğini belirtti. Marketlerdeki sistemde ise bu 7 kişinin tamamlanma şartının olmadığını, bunun çok yanlış olduğunu vurgulayan Yağmur, “Çünkü zaten 7 kişiye karşılık bir kurban kesme sistemi yoktur. Diyelim ki market sisteminde en son 5 koli siparişi kaldı. 2 hisse bulunamadı. Bu 5 kişiye de kolisi hazırlanıp etleri gönderilir. Ama gerçek bir kurban kesim noktasında bu 5 kişi ya kendi aralarında kesmeye razı olur yada kesim işinden vazgeçer. Ama marketlerde böyle bir sistem olmadığı için kalan 2 hisse satılmak üzere et reyonlarına gönderilir. Yani sizin ortaklığınız marketle olur. Bu ibadeti yerine getirmek için ortakların Müslüman olması gereklidir. Bir kurum veya kuruluş ile ortaklık yapılmaz” diyerek uyarıda bulundu.
Marketler PaylaştıKLARI FetvalarLA VATANDAŞLARI YANILTIYOR
Yağmur, bazı marketlerin internet sitelerinde paylaştıkları fetva içerikleri ile milyonlarca Müslümanı yanılttığını ve ibadetlerinin geçersiz olmasına neden olduğunu söyledi. Yağmur, “Çünkü bazı marketlerin internet sitesinde yayınladıkları fetvada kurban ibadetinin genel koşullarından bahsetmemektedir” dedi. Yağmur, uyarılarını söyle sürdürdü:
“Yukarıda özellikle dikkatinizi çektiğimiz bu dört maddenin dışında dört madde daha var. Bunları da okumak için Diyanet İşleri Başkanlığından gelen fetvayı indirebilirsiniz.
İslam’ın haram kıldığı şeyleri satanlara kurban kestirilmez. Bazı marketler kurban ibadetinin sadece 1-2 şartını yerine getirebilmektedirler. Ayrıca bu marketler İslam’ın haram kıldığı alkollü içki satışı yapmaktadır. Kurbanınızı içki satan bir marketi vekil tayin ederek kesmeniz ibadetinizi zedeler. Marketlerin amacı Müslümanların ibadetini kolaylıkla yerine getirmesini sağlamak değil tamamen dini duyguları kullanarak para kazanmaktır. Zaten reklam filmlerinde ve internet sitelerinde ibadet değil “kredi kartına taksitle ödeme kolaylığı” ve “ayağınıza kadar gelen kurban kolisi” ifadeleri öne çıkmaktadır. Kurban’ı ibadet olarak gören bir Müslüman asla bu marketleri vekil tayin ederek kurban kestirmemelidir.”
Kurban Alırken Şu Soruları Sorun
1-Kurbanıma ortak diğer kişilerin adını ve telefonunu alabilir miyim? (Müslüman olup olmadıklarını ve bu işi ibadet amacıyla yapıp yapmadıklarını öğrenmek için)
2-Benim kurbanımın kulak numarası nedir? Kurbanımdan sizin garanti ettiğiniz etten daha düşük bir et çıkarsa ne olacak? Diğerleri ile mi tamamlayacaksınız? (Kurban etinin tamamının hisse sahiplerine ulaşıp ulaşmadığını öğrenmek için)
3-Beni hissedar yaptığınız kurbandan daha fazla et çıkarsa bunu bana mı vereceksiniz yoksa düşük çıkan kurban kolilerine mi dağıtacaksınız? (Kurbanların karışıp karışmadığını öğrenmek için)
4-Diyelim ki 7 hisse tamamlanmadı ve en son 4 kişi kaldı. Kurbanımı kiminle 7’ye tamamlayacaksınız?
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: