'Türkiye ile Rusya'nın stratejik ilişkileri daha çok güçlenecek'
İstanbul Gelişim Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Sina Kısacık, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rus Lideri Putin'in, Avrupa Birliği ile Amerika'yı kıskandıracak kadar mantıklı bir dış politika yürüttüklerini söyledi
Yayınlanma :
27.07.2019 09:19
Güncelleme :
27.07.2019 09:19


İstanbul Gelişim Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Sina Kısacık, birbirlerinin stratejik hassasiyetlerine saygı göstermek şartıyla Türkiye Rusya ilişkilerinin daha çok güçleneceğine inandığını söyledi.
Ekim 1917'de Çarlık Rusya'nın yıkılmasından sonra Ekim Devrimi'nin lideri ve Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir İlyiç Lenin'le, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk arasında büyük bir dostluk oluştuğunu belirten Kısacık, Atatürk ve Lenin'in, 20. yüzyıla şekil veren iki büyük lider olma özelliği taşıdığını vurguladı.
O günden günümüze kadar geçen süreci değerlendiren Sina Kısacık, bir siyaset bilimci olarak dünya siyasetinin dünü ve bugününe ne kadar hakim olduğunu da gözler önüne serdi. Türkiye ve Rusya dış ticareti ile ilgili yazdığı kitapların yanı sıra önemli makalelerde de imza bulunan Sina Kısacık Türkiye'nin yarınlarına dair önemli ipuçları verdi.
KİMSE SURİYE'Yİ GÖZDEN ÇIKARAMAZ
Türkiye'nin 911 kilometrelik sınır komşusu Suriye'nin dünya genelinde stratejik bir önemi bulunduğunu belirten Kısacık, "Rusya Suriye'de ana karar verici pozisyonda bulunuyor. Doğu Akdeniz Bölgesi'ni elinde bulundurmak isteyen hiçbir ülke Suriye'yi gözden çıkarmak istemez. Suriye stratejik menfaatleri bakımından Rusya'nın kontrolünde önemli bir maddi kaynak olarak dikkat çekiyor. Rusya'nın tek hava ve deniz üssünün Suriye'de bulunması da bu ülkenin Rusya açısından ne kadar değerli olduğunu gözler önüne seriyor. Bu ülkeye İran'ın sağladığı hava desteğini de düşünürsek Suriye'nin önemini daha iyi anlarız. Rusya'nın bu gücü ile Avrupa Birliği ve Amerika Suriye'de oyun dışı kaldı" dedi
DOĞALGAZ'IN YÜZDE 60'I RUSYA'DAN
24 Kasım'da Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle ilişkilerin dibe vurduğunu anlatan Sina Kısacık, buna rağmen Rusya Lideri Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mantıklı bir dış politika kullanarak, krizi başarıyla yönettiklerine dikkat çekti.
Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik konumun hâlâ dünyanın iştahını kabarttığını belirten Sina Kısacık, "Uçak krizinde Türkiye ve Rusya'nın birbirine düşmesini bekleyenler hayal kırıklığına uğradı. Çünkü gerek Rusya'da gerekse Türkiye'de iki ülkenin değerlerini çok iyi bilen stratejik akıllar var. Bu akıllar devreye girince krizin önüne geçildi. Elbette Türkiye 24 Kasım'ın bedelini ödedi. Sebze ve meyve sektöründe bir kriz yaşandı ama Türkiye doğalgazın yüzde 60'ını Rusya'dan aldığı için çok büyük krizler yaşanmadı. Çünkü Nursultan Nazarbayev iki ülke arasında köprü oldu. Bugünden sonra Türkiye, Rusya ve İran arasındaki dostluk, yakınlaşma ve dayanışma daha çok arttı" diye konuştu.
'DOĞU AKDENİZ ENERJİ GÜVENLİĞİ'
Sina Kısacık, Doğu Akdeniz Enerji güvenliği konusunda da, "21. Yüzyılda Doğu Akdeniz Bölgesi'nin stratejik mülahazalar bağlamında ön planda yer alması ve önemini bir kat artırmasına sebebiyet veren gelişme bölgede muazzam petrol ve özellikle doğalgaz rezervlerinin keşfedilmesidir. Bahse konu kaynakların keşfinden sonra çıkartılması ve çeşitli vasıtalarla dünya piyasalarına sunulmasına yönelik sadece bölge içi devletler değil aynı zamanda bölge dışı devletlerin de müdahil olduğu büyük bir rekabet cereyan etmektedir.Söz konusu enerji kaynakları hem bölge içi devletlerin enerji güvenlikleri hem de özellikle Avrupa piyasalarına sunulması yoluyla kıtanın enerji güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir. Ancak bölge devletleri arasında cereyan eden İsrail Filistin meselesi, Arap baharı, Suriye sorunu, Kıbrıs meselesi ve özellikle de münhasır ekonomik bölge tespiti hususundaki uzlaşmazlıklar, Doğu Akdeniz Bölgesi'ndeki doğalgaz kaynaklarının ticarileştirilmesini engelleyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sorunların yakın bir zamanda çözüme kavuşturulmasının öngörülememesinden ötürü Doğu Akdeniz Enerji Güvenliği konusunu orta ve uzun vadede sıkıntılı günlerin bekleyeceği düşünülmektedir. " ifadesini kullandı
'SURİYE SORUNUNU BÖLGE DEVLETLERİ ÇÖZMELİ'
Türkiye, Rusya ve İran'ın, Suriye konusunda aktif bir politika yürütmesinin de dünyaya önemli bir mesaj olduğunu söyleyen Kısacık, "Türkiye, Rusya ve İran, dünyaya 'Suriye sorununu bölge devletleri çözmeli' mesajını verdi." dedi
Dünyanın en büyük nükleer enerji teknolojisini satan ve santraller yapan ülkesinin Rusya olduğunu dile getiren Sina Kısacık, Mersin'de 2023'de devreye alınması planlanan Akkuyu nükleer santralının da bunlardan biri olduğunu ifade etti.
En gelişmiş hava savunma sisteminin, en iyi ve en gelişmiş menzilinin 600 kilometredeki hedefi 400 kilometreden görüp vuran haliyle Rusya'nın elinde bulunduğunu söyleyen İstanbul Gelişim Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Sina Kısacık, bunun da Avrupa Birliği ülkeleri ile NATO'yu tedirgin ettiğini sözlerine ekledi.
SİNA KISACIK KİMDİR
1997 yılında girdiği İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümündeki lisans eğitimini 2002 yılında, 2004 yılında girdiği Galatasaray Üniversitesi Avrupa Birliği yüksek lisans programındaki eğitimini ise 2006 yılında tamamladı. 2009 senesinde Yeditepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde başladığı doktora programını, Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Deniz Tansi danışmanlığında hazırladığı “The Ukraine Policy of the Russian Federation and the Paradigms in European Energy Security” konulu teziyle -Prof. Dr. Cengiz Okman, Prof. Dr. Emin Gürses, Doç. Dr. Ozan Örmeci ve Yrd. Doç. Dr. R. Ebru İlter Akarçay’dan oluşan jürinin önünde- 10 Temmuz 2017’de başarıyla savunmak suretiyle tamamlamıştır. Dr. Sina Kısacık’ın, Doç. Dr. Ozan Örmeci ve Doç. Dr. Hüseyin Işıksal editörlüklerinde yayımlanan Turkish Foreign Policy in the New Millennium (2015, Peter Lang) adlı kitapta iki, Mavi Elma: Türkiye-Avrupa İlişkileri (2016, Gazi Kitabevi) adlı kitapta ise üç makalesi yer almaktadır. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları tarafından 2010 yılında yayınlanan ve editörlüğünü Doç. Dr. Burak Küntay’ın yaptığı Hükümet ve Liderlik Okulu Düşünce adlı derleme kitapta da bir makalesi vardır. Bunlar dışında, Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (Bilgesam), East-West Studies, STRATÜRK ve Karabakh Today’in de aralarında bulunduğu kuruluşlar tarafından yayımlanan çok sayıda makalesi ve analizi bulunmaktadır. Dr. Sina Kısacık, iyi derecede İngilizce bilmektedir. Uzmanlık ve çalışma alanları; Enerji Politikaları, Avrasya Enerji Jeopolitiği, Rusya Dış Politikası ve Ukrayna-Rusya İlişkileri’dir. Dr. Sina Kısacık, 4 Şubat 2019 tarihinden beri İstanbul Gelişim Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: