Ülkemizde yaşadığımız kentlerde, ilçelerde tabiri caizse bazı gençler patlamaya hazır bomba gibi. Nedendir bilinmez gençler çok gergin ve çok sinirli. Yani gençlere selam verseniz Adana tabiriyle “Sen ne diyon dayıııı” diye cevap verirler.
Yolda, kaldırımda yürürken kaza ile kolun genç bir kardeşimize değse size ters cevaplar verir. Hatta ters cevap yetmez küfür ederler.
En kibar tabiriyle “Dikkat etsene lan..”, “Önüne baksana ayı..”, “Kör müsün, görmüyor musun?”, “Dikkat etsene öküz..” ve daha nice sözler sarfederler. Tabi burada yazdıklarım en kibar olan sözlerdir. Bu sözlerden daha çirkinleri de var.
Mesela bir de araç süren gençler var.
***
Birisinden örnek vermek isterim. Spor müdürümüz Hüseyin Sungur’un başına gelen kazayı anlatayım da gençlerin kanlarının ne kadar deli ve gereksiz olduğunu varın siz düşünün.
Geçtiğimiz cumartesi aracıyla giderken Yüreğir’de Aksantaş TOKİ konutlarına giriş yaparken sağa dönüyor. Sağa tam dönüşte bir şahin araç Hüseyin Sungur’un aracının sağ ön kapısına çarpıyor. Aracı süren genç şoför aracından inerek özür diliyor ve masraflarını karşılayacağını söylüyor. Hüseyin ağabeyimiz o an ne kadar sinirli olsa da gençleri uyarma ihtiyacı hissediyor ve diyor ki, “Kardeşim iyi tamam özür diliyorsun ama biraz daha dikkatli ol” der demez aracı süren genç şoförün yanında bulunan yine bir genç “Ya dayı sana da iyilik yaramıyor, biz bu kadar iyi niyetle davranmayacaktık” diye konuşarak atar yapıyor.
***
Hüseyin ağabey bu lafın altında kalır mı kalmaz ve hemen gence “Hop yavaş ol haddini bil” diye cevap vererek haddini bildiriyor. Aradan 3 gün geçtikten sonra o atar yapar genç Hüseyin Sungur’dan özür diliyor. Hüseyin ağabey de ortalıkta sinirli insanın çok olduğunu ve sakin olmaları gerektiğini söyleyerek onları uyarıyor.
Yani diyeceğim odur ki, gençlerin kanı deli akıyor. Lütfen gençler sakin olun, sinirlenmeyin. Önünüzde yaşayacağınız uzun ve güzel yıllar var.
Birbirinizi kırmayın, dökmeyin birbirinize zarar vererek hayatlarınızı zehir etmeyin.
Bizlerden gençlere uyarması.
Uyup uymamak gençlere kalmış bir şeydir.