Bazen bazı şeyleri tekrar tekrar söylemek gerekir. Çünkü bazı değerler, hatırlatıldıkça güçlenir. Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Bu cümle sadece bir coğrafi tanım değil; bir milletin ortak iradesiyle kurulmuş, bağımsızlık mücadelesiyle yoğrulmuş bir devletin adıdır.
Kim olursak olalım… Hangi inanca sahip, hangi mezhepten, hangi etnik kökenden gelirsek gelelim… Hepimiz aynı çatı altındayız. Bu çatı, Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bayrağımız bellidir: Al rengin üzerine ay yıldız. Dilimiz bellidir: Türkçedir. Anayasamızda yazılıdır, yasalarla korunur, milletin ortak vicdanında yaşar.
Bu ülkenin değerlerini kimse aşağıya ya da yukarıya çekemez. Kimse bu ortak paydaları kendi çıkarına göre eğip bükemez. Çünkü bu değerler, kişilerin ya da grupların değil; 85 milyonun ortak mirasıdır. Bu mirasa saygı göstermek, sadece bir tercih değil; bir zorunluluktur.
Türkiye Cumhuriyeti, farklılıkları zenginlik olarak gören, herkesi eşit yurttaş kabul eden bir hukuk devletidir. Bu topraklarda herkesin yeri vardır. Ama bu yer, ortak kurallar ve ortak değerler çerçevesinde mümkündür. Kimsenin bir diğerine üstünlüğü yoktur; ama herkesin bu ülkeye karşı sorumluluğu vardır.
Bugün, birlik ve beraberliğe her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Ayrıştıran değil birleştiren, ötekileştiren değil kucaklayan bir dil kullanmak zorundayız. Çünkü bu ülke hepimizin. Ve bu ülkenin adı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin toprakları gazilerimiz ve şehitlerimizin kanlarıyla sulanmıştır.
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, gazilerimiz ile şehitlerimize minnet borçluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk sadece bir asker değil, aynı zamanda Başöğretmenimizdir. Yazdığı ve okuduğu kitapları vardır. Atatürk, birçok devlet başkanlarını dize getirmiş bir liderdir. Mustafa Kemal Atatürk öylesine büyük bir liderdir ki, ülkemize gelen devlet başkanları Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün mozalesinin önünde saygıyla eğilmekteler.
Bu ülke kolay kurulmadı. İşte bu yüzden birbirimize saygı duymak zorundayız. Ülkemize ve birbirimize sahip çıkmak zorundayız. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ilelebet yaşatmak zorundayız.
Yorumlar
Kalan Karakter: