Tüm dünyanın merakla beklediği Alaska görüşmesi tüm dünyanın hayal kırklığıyla sonuçlanmıştı,daha doğrusu sonuçlanamamıştı.
Avrupalı liderler ve Zelenski, Trump’ı Putin’in oyununa gelmemesi yönünde sık sık uyarsa d görüşme öncesinde -eğer oyuna gelmekse- Trump bu oyunu gelmiş görünüyor. Bunu, toplantı sonrası yüz ifadesinden, mutsuz mimiklerden velhasıl vücut dilinden pekala anlayabildik. Çünkü Putin, Trump’a görüşmeden çok değil birkaç saat önce, haftalarca tekrarladığı “derhal ateşkes sağlanmalı” söyleminin üstüne buz gibi soğuk su içirdi.
Bu “soğuk su”ya da bir isim verdi: Barış görüşmesi..
Evet;Putin ara adımları atlayarak kapsamlı bir barış anlaşması tavsiyesini Trump’a kabul ettirerek-hem de hiçbir ara karar aldırmadan- kendini zeki zanneden Trump’a şah çekti ve Trump piyonlarını harekete geçirmek için alelacele Avrupalı “dostlarıyla” irtibata geçme gereği duydu.
Üstelik Putin bu görüşmede Ukrayna'nın, Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinden oluşan Donbas'tan çıkma talebini dahi kabul ettirdi Putin’e
Putin yapacağını yapıp alacağını almıştı; Ukrayna topraklarında ilerlemesi gereken noktalar vardı daha ve Putin’in muallakta olan bir öneri sunarak bu zaman zarfında hedefine odaklanacağından kimse şüphe etmiyor. Çünkü Amerikalıların siyasi deyimiyle "anlaşma olmadığı sürece anlaşma da yoktur" düsturu çerçevesinde hareket edecektir.
Zelenski her ne kadar Donbas'tan ayrılmayı reddetse de önünde çok fazla seçeneği yok. Trump minareller açısından çok zengin bir bölge olan Donbas’tan vaz geçmeyeceğini net biçimde anlamış olmalı ki Zelenski’yi bu konuda ikna etmek için elinden geleni yapacaktır. Zaten Zelenski de Trump’ın siyasi veya ekonomik etkileyiciliğini hafifletmek için bugünkü görüşmeye AB liderleriyle berber gelip onlarla birlikte Trump’ın rüzgarını ya da fırtınasını yumuşatmaya çalışıyor.
Trump’ın görüşme öncesi kameralarla özlem gidermesi aslında sonuçlanmadığında “ben elimden geleni yaptım” mesajını vermek için iyi bir şovdu. Çünkü AB ve Ukrayna, savaşı sürdürmek için elimden geleni yapacaktır. Onlar için Putin’in şartlarının yerine gelmesi demek Rusya’nın Batı’ya biraz daha yaklaşması demek.
Ve şunu unutmamak lazım;Trump-Putin görüşmesinin sıcak anlarında Zelenski’nin Ukrayna anayasasına bağlı olduğunu belirterek her türlü toprak tavizini reddetmesi kendi başına bir “red” değil,AB ülkelerinin isteğiyle gerçekleşen bir reddetmedir.
Putin’in çok fazla taviz vereceğini zannetmiyorum. Mesela Financial Times gazetesi, Putin'in Trump'a, "Temel talepleri karşılanırsa cephe hattının geri kalanını dondurabileceğini" söylediğini ve bu mesajın Trump tarafından cumartesi günü yapılan telefon görüşmesinde doğrudan iletildiğini bildirmişti. “Tüm talepleri”in altını çizmek lazım.
Düşünün tüm talepleri gerçekleşse dahi Ukrayna için vereceği taviz Herson ve Zaporijya bölgelerindeki saldırıyı sürdürmeyeceği yönünden ibaret.
Trump’ın görüşme sonrası yüz ifadesi ve ayrılış şekline bakacak olursak, Putin’in işgal ettiği yerler konusunda tavize yanaşmadığına yönelik kesin net bir mesaj almış gibi.
Bu günkü görüşmelere bakacak olursak; Trump’ın sadece AB liderlerini ikna etmesi yetmiyor, Amerika ve Avrupa silah tüccarlarını da ikna etmesi gerekiyor. Yani kendisinin bugünkü deyimiyle Avrupa’ya Malyalarca dolarlık Patriot Bataryası satılan bu savaş ortamının barış ortamına everilmesini başarabilecek bir güce sahip olup olmadığını zamanla göreceğiz.
Putin’in “Barış Anlaşması”nın gerçekleşemeyeceğini veya en iyi ihtimalle sürece yayılacağını bilerek Trump’a bunu kabul ettirmesi kendisi açısından büyük başarı. Her nek kadar Trump bu gün kendisini eleştiren medyaya “ben büyük iş yaptım” şeklinde cevap verse de gerçek öyle değil.
Yukarıda da belirttiğim gibi Putin için ambargoların çok fazla bir işlevselliği yok. Hatta bırakın ambargo altında olmayı kendisi silah sistemlerini dahi satmaya devam ediyor. En son İran’a 1.6 Milyar dolarlık bir savunma sistemi sattı.Hatta bunu İsrail kökenli bir şirket aracalığıyla..(Gördüğünüz gibi Ortadoğu’da kimin eli kimin cebinde belli değil)
Son tahlilde;bakalım Batı’nın ve Amerika’nın silah tüccarları mı kazanacak yoksa Ukrayna’yı başka yollarla sömürmeyi kafasına koyan Trump mı?
Vesselam..
Yorumlar
Kalan Karakter: