Belçika’nın bir toprağı olan Ypres Birinci Dünya Savaşı’nın acılarından en fazla nasiplenmiş beldelerden biridir. Alman topçularının taş üstünden taş bırakmayana kadar bombaladığı bu Flman belediyesi, stratejik açıdan oldukça önemliydi; çünkü ikmal sağlayan limanların güvenliği buradan geçmektedir.
Württemberg Dükü Albrecht komutasındaki dördüncü Alman Ordusu büyük kayıplar vererek şehre doğru ilerliyordu.
Almanlar için o kadar önemli bir şehirdi ki İmparator II. Wilhelm bile şehrin düşüşünü ve işgalini izlemek için bölgeye gelmişti.
Şehrin düşüşünün an meselesi olduğu zamanda Fransız kuvvetleri yardıma yetişmişti. Almanlara karşı şiddetli bir direniş sergileyen şehir halkı, baraj kapaklarını açmış, Fransızlarla birlikte adeta Almanları bir miktar püskürtmeyi başarmışlardı.
Yapılan kanlı muharebe kış şartlarının ağırlığı nedeniyle siper savaşlarına dönüşmüştü. Toprağın kanla sulandığını yazar tarihçiler.
Alman kuvvetlerinin bu bölgeden vaz geçmeye niyeti yoktu. O yüzden şehri almak için şiddetin her türlüsünü sergilemeye niyetliydi.
Bu noktada Alman kimya endüstrisi devreye girecekti.
Kimyasal Silahların Babası olarak bilinen Alman Profesör Fritz Humber, Alman ordusu adına çamaşır suyu gazını yapan kişiydi.
Hatta mermi yerine ticari silindirlere ateşlenmesini önerdi ve silahının sonuçlarını yakından izlemek için Ypres Savaşı’na katıldı.
Öğleden sonra saat 5'te Almanlar, Fransız askerlerine 168 ton klor ile saldırdıklarında şaşırdılar. Fransız hatlarına bir sis bulutu yaklaştı ve savaş alanı klorla beyaza döndü.
Fransız askerleri sisin yaklaştığını görür görmez kaçmaya çalıştılarsa da başarılı olamadılar.
Kimyasalları soludukları anda vücutları çöktü. Nefes alamıyorlardı ve gözleri ve ciğerleri ağrıyordu. Fransızların zehirli gazın solunmasıyla büyük şaşkınlık ve panik yaşamlarına rağmen, Almanlar bir türlü onların direnişlerini kıramadılar.
Birkaç saat sonra cephenin farklı bir yerine kimyasal silah bırakmaya devam ettiler, ancak kimyager olan Kanadalı bir General, kloru etkisizleştirmek adına bir dizi önlemleri sıraladı.
Askerlere yelkenlere işemelerini, yüzleri üzerine koymalarını ve sidiklerinden nefes almalarını emretti.
Bu çözüm bir süre işe yaradı ve klorun vücutlarına girmesini engellendi. Ancak yine de Toplam 1.200 asker klordan hayatını kaybetti!
Klorun yanında daha farklı kimyasallar da kullanılmaya başlanmıştı.
Bunlardan ölüme en çok neden olan madde , başlangıçta Almanlar tarafından kullanılan ve sonunda İngilizlerin ana kimyasal silahı haline gelen güçlü bir boğucu olan fosgendi.
Kostik hardal gazı da etkiliydi, körlüğe ve boğulmaya neden oldu ve ilk olarak 1917'de Ypres'in üçüncü savaşında mermilerde kullanıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: